2013. december 26., csütörtök

A festői Felsőtárkányi-tó

Bár már nagyon sokat hallottam a Felsőtárkányi-tó szépségéről, akármilyen közel is található a lakóhelyemhez, valamiért soha nem jártam ott. Tudom, hiba volt, és idén nyáron úgy éreztem, ezt feltétlenül be kell pótolnom. Az apropót pedig az adta, hogy végre megleptem magamat egy új fényképezőgéppel, és úgy gondoltam, ez az ideális helyszín, hogy kipróbáljam legfrissebb szerzeményemet!


Felsőtárkány a Bükk hegység lábánál fekvő település, kevesebb, mint 4 ezren lakják. Egertől északi irányban mindössze hat kilométerre helyezkedik el, kerékpárral is könnyen megközelíthető. Túrák kedvelt kiindulópontja, itt található a tárkányi vár romja, és innen indul az erdei kisvasút is. Utóbbi ma már csupán öt kilométeren közlekedik szabad- és munkaszüneti napokon Felsőtárkány Fűtőháztól Stimeczházig.



A kisvasút közvetlen közelében, a fák ölelésében, kissé elrejtve találjuk a festői szépségű tavat, amelyet meglátva egyből megértettük, manapság miért is olyan népszerű ez a helyszín esküvők rendezésére. A part mentén magányos csónakok ringatóznak, miközben a környező fákat visszatükröző vízen a molnárkák csendes táncukat járják.



A település határában számtalan patak csordogál, amelyet források táplálnak. A tárkányi tó is ezeknek köszönhetően, mesterségesen jött létre a Szikla-forrás felduzzasztásával a XVIII. században. Néhány évvel ezelőtt a parton parkot alakítottak ki padokkal, asztalokkal, ahol piknikezhetünk, sőt, grillezhetünk és szalonnát is süthetünk.



Igazi paradicsom ez a horgászok számára is, Felsőtárkány számos horgászversenynek adott már otthont. Halat egész évben lehet itt fogni, hiszen a tó vize télen sem fagy be. Az uszonyosok is jól érezhetik magukat, ugyanis a forrásnak köszönhetően a vízhőmérséklet a legnagyobb forróság idején is 20 Celsius fok alatt marad.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése