2011. december 5., hétfő

Csodálatos Kassa!

Egy szeptemberi napon gondoltunk egyet és ellátogattunk szlovák szomszédainkhoz, egy olyan városba, amely néhány évtizeddel ezelőtt még hazánkhoz tartozott. Kassa, azaz Kosice, amely nem véletlenül kapta meg a 2013-as év Európa Kulturális Fővárosa címet, mindössze 20 km-re található a magyar határtól, így vonattal is könnyen megközelíthető.
Másfél órás utazásunkat követően (Miskolc Tiszai Pu-ról) egy gyönyörű napos délelőtt köszöntött bennünket a kassai vasútállomáson. Rövid nézelődés után (volt mit: kopott, ’80-as évekbeli vasútállomás akárcsak itthon…) célirányosan elindultunk a történelmi városközpont felé, melyhez egy fákkal körülölelt parkon keresztül jutottunk el.


A legelső szembetűnő gyönyörű épület, a Jakab palota, rögtön jelezte, igazán jól választottunk célállomást, Kassa egy elbűvölő város! „Mátyás, az igazságos” - ez a mondat van rávésve arra az épületre, amely még egy rövid ideig a bennünket, magyarokat nem igazán szívlelő Edvard Benesnek, a Csehszlovák Köztársaság elnökének, is otthonául szolgált egykor.


Továbbhaladva egy – engem egy kicsit Egerre emlékeztető – sétálóutcán, elénk tárult Szlovákia legnagyobb székesegyháza, a gótikus stílusban épült Szent Erzsébet Dóm. A templomot sajnos éppen akkor renoválták, ezért egy része fel volt állványozva, de ez semmit sem vett el az épület szépségéből. A belülről gyönyörű freskókkal díszített dóm látogatása a magyarok számára kötelező, hiszen itt őrzik II. Rákóczi Ferenc és társai földi maradványait.


A Szent Erzsébet Dómhoz szorosan hozzátartozik a bal oldalán található Orbán torony, illetve a jobb oldalt látható gótikus Szent Mihály kápolna. Ez utóbbi érdekessége, hogy itt alakították ki a Hírességek Járdáját, ami kicsit a hollywoodi Hírességek Sétányára hajaz, csupán csillagok nélkül… Itt olyan neves emberek neveit olvashatjuk, mint Andrea Bocelli, II. János Pál pápa vagy éppen Göncz Árpád.


Elindulva Szlovákia leghosszabb sétálóutcáján, balra a dómtól található a rendkívül hangulatos park a zenélő szökőkúttal és a harangjátékkal. A zenéhez este fényeffektus is társul, ezt azonban már nem volt alkalmunk látni. A szökőkúttal szemben áll Európa egyik legszebb színházépülete, a szlovák Állami Színház, melynek kupoláján egy női alak, Auróra szobra áll.



Tovább sétálva a színház másik oldalán folytatódik a park, egy asztrológiai motívumokkal díszített és élő halakkal betelepített szökőkúttal és az Immaculata Mária-oszloppal. Ott jártunkkor éppen a nemrég repülőgép balesetben elhunyt szlovák jégkorongosra, Pavol Demitrára emlékeztek itt a helyiek zászlókkal, mécsesekkel.


A történelmi belváros szélén található a Miklós börtön, amely ma múzeumként működik (hétfőn a múzeumok zárva vannak!), illetve a Hóhér bástya, amelynek udvarán található II. Rákóczi Ferenc szobra és rodostói házának hű másolata.


Egy napunk volt tehát Kassára, de nekem olyannyira megtetszett, hogy akár egy egész hetet eltöltöttem volna ott! A belváros minden egyes épülete gyönyörű! Ha itt járunk, nem szabad kihagynunk a történelmi város- és megyeházát illetve az empire stílusban épült Forgách-palotát sem. Lépten-nyomon templomokkal, magyar feliratokkal és nem mellesleg magyar szóval találkozik az ember. Kassa a parkok és a gyönyörű környezet mellett hangulatos kávézókkal, kiülős helyekkel biztosítja az itt lakók és a turisták pihenését. Javaslom mindenkinek, ha itt jár, feltétlenül kóstolja meg a szlovák fagyit, ami nem csak finom, de olcsó is (30 Eurocent egy gömb)!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése