2015. október 6., kedd

A varázslatos Kiskunság - 5 szuper látnivaló Kiskőrösön és környékén

A Duna és a Tisza között fekvő terület, a Kiskunság különleges szépséggel bír: bár nincsenek hegyei, a szikes, már-már félsivatagos táj egyedülálló az országban. A homokbuckás, napsütötte vidéken kiváló borokat termesztenek, amelyeket vétek lenne nem megkóstolni, ha éppen itt járunk. És hogy mit érdemes megnézni ezek a környéken? Máris elárulom!

Kiskőrös

Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum

Osztálykirándulások egyik kedvelt programja Petőfi Sándor szülőházának meglátogatása. Az emlékház igazi kötelező nevezetességnek számít, amelyet legalább egyszer mindenkinek illik felkeresni. A XVIII. században épült nádtetős házikó ajtaján belépve egyből a költő gyermekkorába csöppenünk. A korabeli bútorok, a régi petróleumlámpa, a búbos kemence és a puritán bútorok hűen ábrázolják, miként is telhettek a Petrovics család mindennapjai. A szülőház melletti udvaron egy szoborparkot is találunk, ahol a Petőfi művek idegen nyelvű fordítóival ismerkedhetünk meg, és hogy teljes képet kaphassunk a költő életútjáról, a másik oldalon egy kétszintes épületben az ezt bemutató kiállítás is működik.


Old Car Museum

Aki a kultúra mellett egy kis könnyed szemlélődésre vágyik, feltétlenül látogasson el az Old Car Museumba. A kiállított darabok megtekintése nem csak az autók szerelmeseinek okoz örömet, az is jól szórakozhat itt, aki egyszerűen csak kedveli az eleganciát és a régi korok műremekeit. A galériás kiállítóteremben találunk veterán- és luxusautókat, a restauráló műhelyben pedig saját magunk is részesei lehetünk a korabeli járművek helyreállításának, sőt, a moziteremben akár autós rövidfilmekre is beülhetünk.



Gyógy- és Strandfürdő

A múzeumi programok mellett természetesen szánnunk kell időt saját magunk kényeztetésére is. Erre ideális helyszín a kiskőrösi strand. Az úszókat várja a kinti, 25 méter hosszú úszómedence, az úszni nem tudók a 70 cm mély tanmedencében lubickolhatnak, a gyógyulni vágyók pedig 2 ikermedencében áztathatják magukat. Az épület falain belül egy másik tanmedencét, egy kisebb medencét, valamint szaunát, gőzkamrát és pihenősarkot találunk. A kempingezők is megtalálják itt a számításaikat, a környező 2 hektáros területen akár 50 lakókocsi is elfér egymás mellett.


Soltvadkert

Vadkerti-tó

Aki a természet lágy ölén szeretne strandolni, utazzon el a Kiskőröstől mindössze 10 kilométerre fekvő Soltvadkertre. A település határában lévő, nagyjából 50 hektáros tó vize gyógyhatású, amely a reumás betegeknek is a hasznára válhat. A fürdőzés mellett kipróbálhatjuk még a különböző vízi sportokat, de akár horgászhatunk is. Ha hosszabb időre utazunk ide, akár kempingezhetünk is, de nyáron ne számítsunk túl nagy csendre, hiszen főszezonban folyamatosak itt a rendezvények, például horgászversenyek vagy éppen bor- és sörfesztiválok.


Szent Korona Cukrászda

Soltvadkert másik fontos attrakciója a Szent Korona Cukrászda, amelyet szinte az egész országban ismernek - 2005-ben még az Év cukrászdája címet is elnyerte. A kínálat szinte végtelen, szinte biztos, hogy hosszú percekbe kerül választani a különleges fagylaltok, házi sütemények, tortát és piték közül. Az immár több mint 40 éves cukrászda belsőtere nagyon tágas és igazán hangulatos, de akkor sem döntünk rosszul, ha inkább a kerthelyiségben fogyasztjuk el az édességet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése