2011. december 14., szerda

Balatonfüred és a balatoni nyár…

Ez alkalommal egyik kedvenc magyar városomba szeretném elkalauzolni az olvasóimat, egy olyan helyre, amely engem olyannyira elvarázsolt, hogy hosszú-hosszú évek óta minden nyáron visszatérek ide legalább egy hetet eltölteni. Balatonfüred, amely nem csupán a fürdőzési lehetőségeiről ismert, mediterrán éghajlatával, a folyton nyüzsgő kikötőjével, a Tagore sétánnyal és kulturális rendezvényeivel méltán vívta ki a Balaton északi partjának fővárosa címet.


A város egyik legmeghatározóbb épülete és ma is működő intézménye a reformkori városközpontban található Állami Szívkórház, amely a múltban is rengeteg irodalmárnak, politikusnak hozott már gyógyulást. Az épületet gyönyörűen rendben tartott park övezi, fákkal, virágokkal illetve a Kossuth Lajos Forrással. A forrásnál megkóstolhatjuk az úgynevezett füredi savanyúvizet, amelyet már a XVIII. században gyógyvízzé nyilvánítottak.


A Szívkórház betege volt az indiai Nobel-díjas költő, Tagore is, aki a gyógyulása örömére fát ültetett a Balaton parton. Tettét még jó néhányan követték, így kialakítva a Tagore-sétányt. A fát állítók emléktáblái mellett a magyar történelem jeles személyiségeinek mellszobrait is megtaláljuk itt. (például Deák, Kisfaludy)
A sétány felől elindulva a kikötő felé találjuk a Halász és a Révész szobrát, akiknek lábát megsimogatva, a hagyomány szerint, a látogató visszatér Balatonfüredre. (És valóban! Nincs olyan alkalom, hogy ne érintenénk meg a csizmájukat...)




„…a Balaton-vidék egy bájos menyasszony, ki vőlegényére vár, minden ponton új bájait tárja fel; mentül tovább nézzük, annál szebbnek látjuk, s bár nevessenek ki érte, én azt mondom, hogy az egész táj mosolyog.” Ez az idézet Jókai tollából származik, aki Balatonfüreden írta Az aranyember című művét. Ha ellátogatunk a Jókai Mór Emlékházba, belecsöppenhetünk a Jókai család mindennapjaiba és megismerhetjük a regény keletkezésének körülményeit is.
Az emlékház közvetlen közelében található a 2010-ben felújított Vaszary Villa, amely ma kulturális eseményeknek, aukcióknak és kiállításoknak ad otthont. A művészet iránt érdeklődők egy kávé mellett kibeszélhetik élményeiket az épület bejáratánál található Vaszary Kávézóban.


Ha Füreden járunk, semmiképpen se hagyjuk ki a Kisfaludy Galériát és Blaha Lujza nyaralóját. De ha éppen kirándulni lenne kedvünk és felfedezni a természetet, egy rövid túra keretében, a Tamás hegyen felfelé, eljuthatunk a Jókai kilátóba, ahonnan nemcsak hogy ráláthatunk a Tihanyi félszigetre, gyönyörű látképként szinte az egész Balaton elénk tárul! A kilátóhoz nem messze, a 120 méter hosszú mészkőbarlang, a Lóczy barlang várja az érdeklődőket.


Nyár lévén azonban, természetesen kell, hogy szóljunk a strandolási lehetőségekről is. Balatonfüreden három fizetős strand található. Ezek közül az első (a Tagore-sétány felől megközelítve) az Eszterházy-strand, amely leginkább a nagycsaládosokat várja: a balatoni fürdőzés mellett, kellemes hőmérsékletű medencébe is csobbanhatnak a vendégek. Balatonarács felé tovább sétálva találjuk a Brázay-strandot, amely kifejezetten a csendes pihenésre vágyók telephelye. A strandolók nyugalmát még a néhány éve erre a strandra épített kalandpark sem zavarja. Néhány méterrel arrébb, Arács felé haladva, találjuk a harmadik strandot, a Kisfaludyt, amely be kell valljam, a hosszú évek alatt a kedvencünkké vált! A strand területe hatalmas. Fiatalos hangulatával (mindig szól a zene), sportolási lehetőségeivel (nem csupán vízibicikli, hanem például strandfoci, illetve röplabdapálya is található itt), rendezvényeivel (sportjátékok, koncertek) igazán a szívünkhöz nőtt.
Ki-ki maga döntse el, milyen fajta kikapcsolódásra vágyik! Egy dolog azonban biztos: Balatonfüredben nem lehet csalódni, itt mindenki jól fogja érezni magát. Ez az a város, ahova mindig visszahúz a szívem…



Kapcsolódó bejegyzés: A tihanyi visszhang nyomában

2 megjegyzés:

  1. Szia Dóri!

    Az úti leírások egyszerűen olyan szép képi világgal rendelkeznek, hogy szinte ott érzem magam.

    Csak így tovább, puszi
    Gizike

    (Ui.: A fiam e-mail címéről írok. :D)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen! Örülök, hogy tetszik! :)

    VálaszTörlés