2011. december 14., szerda

Írország szíve: Dublin

Még a nagy-britanniai (egészen pontosan belfasti) tartózkodásom alatt volt szerencsém egy napot eltölteni az ír fővárosban, Dublinban. A „Republic” – ahogyan az észak-írek nevezik – nincs túl messze Belfasttól, busszal három óra alatt oda lehet érni, így egy-két napos kirándulásnak bármikor beiktatható.
Nos, Dublin egy tipikus főváros: véleményem szerint Belfast sokkal nyugodtabb, barátságosabb település. Dublin főutcája nagyon zsúfolt: tele mindenféle emberrel, a bűvészektől elkezdve az utcazenészeken át a tüntetőkig... A város alapvetően Budapestre emlékeztet engem, valószínűleg a sok híd miatt, hiszen Dublin is egy folyó (River Liffey) két partjára épült. De ne vonjunk le messzemenő következtetéseket egyelőre, ezen írásomban szeretném részletesen bemutatni ezt a nyüzsgő, de annál érdekesebb nagyvárost!


Megérkezésünket követően a folyó mentén elindultunk a városközpont felé. Dublin nevezetességei többnyire a déli városrészben találhatóak, de az északi részen feltétlenül meg kell említeni az O’Connell Streeten található postahivatalt. Bevallom, soha nem gondoltam volna, hogy ez a gyönyörű műemlék-jellegű épület a General Post Office…


Ezt követően – az utca folytatásaként – az O’Connell hídon keresztül (a híd szélesebb, mint amilyen hosszú!) átsétáltunk a város déli részére, a történelmi városközpontba, ahol a rengeteg látnivaló között rábukkantunk a bár-negyedre. Ahová csak néztünk, jellegzetes ír pubokat láttunk, hívogatva bennünket egy pint Guiness-re. A kocsmák között megtaláltuk a méltán híres messziről pirosló Temple Bart is.


Az is jól érezheti azonban magát Dublinban, akinek már elege van a nyüzsgő nagyvárosból, hiszen a forgalmas sétálóutcáktól nem messze hatalmas parkok vannak kialakítva fákkal, tavakkal. Megálltunk tehát egy kicsit pihenni, kifújni magunkat.


A pihenő után felkerestük Dublin nevezetes egyetemét, a Trinity Collage-ot, amely Írország legrégibb felsőfokú intézménye. A campus udvarán találhatóak a különböző fakultások csodálatos épületei, a téren középen pedig kiemelkedik Thomas Davis monumentális emlékműve. Az egyetem könyvtárában őrzik egyébként a méltán híres ősi ír kódexeket, például A kelták könyvét is.


Az ír fővárosban járva nem hagyhattuk ki a normann stílusban épült csodálatos Dublin Castle-t sem, amelyet volt szerencsénk belülről is megcsodálni. Ezt követően folytattuk tovább a sétánkat az írek védőszentjéről elnevezett, gyönyörű gótikus stílusban épült, Szent Patrik-székesegyházig.



További látványosságok, amelyeket semmiképpen sem érdemes elmulasztani, ha véletlenül Dublinba vetődnénk: a Bank of Ireland csodálatos klasszicista épülete, a Parlament, a folyó partján található és azonnal szembetűnő Custom House és természetesen az ír sör otthona, a mindenki számára nyitott és látogatható Guiness gyár!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése