2020. március 25., szerda

5+1 különleges hely, amit látnod kell Erdélyben

Erdély telis tele van pompás természeti kincsekkel és kulturális értékekkel, amelyeket képtelenség lenne egy blogbejegyzésben összefoglalni. Most csupán 5+1-et szeretnék bemutatni, de talán ez is épp elég ahhoz, hogy az ember beleszeressen ebbe a mesés tájba!


1. A Gyilkos-tó 

Erdély egyik legfestőibb látképe tárul a szemünk elé, ha ellátogatunk a Gyilkos-tóhoz. Nehéz elképzelni, hogy a Gyergyószentmiklóstól 24 kilométerre lévő, nyugalmat és békességet árasztó természeti képződmény miként kaphatta a „gyilkos” jelzőt, ám ha megismerjük a hozzá kapcsolódó legendát, megértjük okát. A monda szerint élt a környéken egy gyönyörű lány, akinek szerelmét még azelőtt elvitték katonának, hogy összeházasodhattak volna. Hogy bánatán enyhítsen Eszter, elindult sétálni a közeli fenyvesben, sétája közben azonban meglátta őt egy zsivány és elrabolta. A lány sikoltozása megindította az égieket és hatalmas villámlással, mennydörgéssel lecsaptak: maguk alá temették a lányt és elrablóját is, a megáradó patakok pedig elöntötték a völgyet.

Nem tudni, a történetből pontosan mennyi igaz, az azonban bizonyos, hogy a Gyilkos-tó létrejöttét valóban egy nagyobb vízözönnek köszönheti. 1837 nyarán annyi eső esett Hargita megyében, hogy a hegyekből lezúduló hordalék elzárta a patakokat és a víz megállt a fenyvesekkel teli völgyben. Az így felhalmozódó víz egy idő után megölte a fenyőket, amelyeknek ma már csak a tönkje látszik ki a vízből.




2. A Békás-szoros

A Gyilkos-tótól már nem kell sokat autóznunk, hogy eljussunk Erdély másik fontos nevezetességéhez, a Békás-szoroshoz. Egész Európában ritkaságnak számít, 200-300 méter magas, csaknem teljesen függőleges sziklafalak között húzódik. Itt folyik a Békás-patak és a szorost a Kis-Cohárd, a Csíki-bükk, a Mária-kő és az Oltár-kő veszi körbe. Utóbbi az egyik legszembetűnőbb, 1154 méter magas, csúcsán egy kereszt látható. Talán mondanunk sem kell, a hely a sziklamászók paradicsoma.



3. Szováta

Európa-szerte ismert fürdőváros Szováta. Több sóstó is körbeöleli, közülük a legnagyobb a Medve-tó, amely nevét onnan kapta, hogy felülnézetből úgy néz ki, akár egy medve kiterített bőre. Mivel sótartalma nagyon magas, a fürdőzők könnyebben fent maradhatnak az akár 35 fokra is felmelegedő víz felszínén. Rengetegen keresik fel a gyógyhatása miatt, állítólag a meddőséget is gyógyíthatja, de jót tesz a gyulladásos és reumatikus betegeknek is. Kellemes sétát tehetünk a kisebb tavak mentén, de érdemes a városközpontban is csavarogni egyet és felkeresni a 2016-ban átadott kilátót is.




4. Korond

Szováta és Parajd mellett az egyik legismertebb település a Sóvidéken Korond. A híres fazekasfalu mára igazi turistalátványosság lett. Csodaszép, fából faragott székelykapukban gyönyörködhetnek az ide látogatók és válogathatnak a különböző kerámiatárgyak között. A portékákat az út mentén, fabódékban árusítják a helyiek. Aki hosszabban is elidőzne a hangulatos kis községben, kipróbálhatja a kénes gyógyfürdőt is.



5. Kolozsvár

Ha Erdélyben járunk, feltétlenül ejtsük útba Kolozsvárt. Románia második legnépesebb városáról van szó, amely egyetemei, színházai miatt fontos kulturális központnak is számít. Legismertebb nevezetessége a főtéren magasodó gótikus stílusban épül Szent Mihály-templom, amelynek előterében Mátyás király lovas szobra látható. Impozáns méretekkel rendelkezik, tornya a rajta lévő kereszttel együtt eléri a 80 méter magasságot.

A központban találjuk még többek között a Nemzeti Színház csodás épületét, az ortodox katedrálist és a városházát. Érdemes több időt eltölteni a Kis-Szamos partján, a Sétatéren, és ha még egy kis nyugalomra vágyunk, keressük fel a botanikus kertet is.




+1 Bözödújfalu

Ha a klasszikus látványosságok mellett egyéb kuriózumokra is kíváncsiak vagyunk Erdéllyel kapcsolatban, keressük fel Bözödújfalut. Az egykori települést 1985-ben kezdték el kiüríteni, a helyére ugyanis víztározót építettek. A falut 1994-ben árasztották el, ekkor a házak teljesen víz alá kerültek. Csupán a templom tornya látszott ki egy ideig a vízből, 2014-ben azonban az sem bírta tovább és összeomlott. A helyiek 1995-ben egy emlékművel emlékeztek meg egykori lakóhelyükről.



Kapcsolódó bejegyzés:

Nagyvárad, a Körös-parti Párizs

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése