2012. március 10., szombat

Kirándulás a Bükkbe

A hosszú, végtelennek tűnő téli hónapok után végre megérkezett a várva várt enyhülés: a kellemes tavaszi szellő érintése kirándulásra csábít bennünket. Itt az alkalom a kimozdulásra, a Bükk lábánál fekvő kicsinyke település, Szilvásvárad és környéke kitűnő lehetőség a testmozgásra illetve a szellemi kikapcsolódásra.


Szilvásvárad-Szalajka-völgy – olvasható a felirat a fából készült vasútállomás épületén, ideje tehát leszállni a vonatról! Célirányosan elindulunk a házak felé, nem kell sokáig gyalogolnunk, amíg elérkezünk a lovaspályához, ahol jobbra kanyarodva találjuk a Szalajka-völgybe vezető utat.


A Szalajka-völgy a Bükki Nemzeti Park része, különleges magashegységi völgy, amelyet kétféleképpen közelíthetünk meg Szilvásvárad település felől: gyalog, nagyjából egy órás túra során, illetve választhatjuk az erdei kisvasutat is.



A Szilvásváradi Erdei Vasút, talán nem is hinnénk, már több mint száz éve működik. A vonatok a Fatelepről indulnak, az öt kilométer során két megállóhelyet érintenek, mire elérik a végállomást, a Szalajka-völgyet. Ez a rövidke, nagyjából húsz perces vonatozás az erdő mélyén, mondanom sem kell, fantasztikus élményt ígér minden utasnak.


Ha azonban a túrát választjuk, akkor lehetőségünk nyílik még közelebb kerülni a természethez. A séta közben a víz folyamatos csobogása kellemes zajforrás, hiszen az út közvetlenül a Szalajka-patak mentén halad végig. Elhagyva a Sziklaforrást, a pisztrángos-tavakat, lassan elérkezünk kirándulásunk csúcspontjához, a Fátyol-vízeséshez.


A Fátyol-vízesés egy hazánkban egyedülálló természeti képződmény, amely nem véletlenül Észak-Magyarország egyik legkedveltebb turisztikai célpontja, évről évre rengeteg kirándulni vágyó ember keresi fel. A rohanó patakok lépcsőzetesen alakították ki a talajt, amin keresztül fátyolszerűen zúdul le a víztömeg.



Elhagyva a vízesést, kiérve az erdőből, egy hatalmas tisztás vár bennünket, ahol kifújhatjuk magunkat. Itt lehetőségünk nyílik piknikezni vagy éppen focizni, tollaslabdázni egyet. Pihenés után, látogassuk meg az Istállós-kői barlangot, amely innen már nincs túl messze.


Ha a meredek úton felkapaszkodtunk a barlanghoz és van még energiánk, visszasétálva Szilvásváradra, elindulhatunk a Milleniumi Kilátóhoz. Követve a kék sávot, kövekkel borított tanösvényen (három kisebb pihenőhellyel tarkítva) jutunk el a gyönyörűen kidolgozott, fából készített kilátóhoz, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a Bükkre.





Kapcsolódó bejegyzés: Lillafüred őszi színekben

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése